Kurser och skolning i Botnic Agility Club

Till kurserna är alla friska och vaccinerade hundar välkomna.
För att delta i en agilitykurs, krävs det att man har köpt licens (förutom valp- och nybörjaragility). Mer information kring detta får du av din träningsdragare.
Föreningen försäkrar inte deltagarna i kurserna.

Kurser vi ordnar:

Grundlydnad

Grundlydnadskurser arrangeras beroende på tränarresurser och om det finns tillräckligt med intresse för kursen.

Grundlydnad för hundekipage som har som mål att fortsätta till agility.

Hundens lägsta ålder för att delta är 4 månader.

Kursinnehåll: Bland annat stanna kvar på plats, inkallning, följsamhet, kontakt mellan hund och förare, belöning, bjudning på hinder och annat.

Mål: Hunden är under förarens kontroll även vid störningar (plats, kontakt, inkallning).

Valpagility

Valpagilitykursen arrangeras beroende på tränarresurser och om det finns tillräckligt med intresse för kursen.

Vi övar grunderna i agility med hänsyn till valpens behov.

Hundens lägsta ålder för att delta är 4 månader.

Kursinnehåll: På valpkursen lär vi oss grunderna i handlingstekniker och genomför övningar som förbereder för agility med hänsyn till valpens ålder. Vi övar på att belöna i rätt tid, fokusering, bjudning på hinder och samarbete mellan hund och förare.

Mål: Ha kul och bekanta sig med agilityvärlden.

Nybörjaragility / Upptäck Agilityn

Agilityns grundkurs, där man lär sig grunderna i sporten.

Hundens lägsta ålder för att delta 12 månader.

Krav: Hundarna måste kunna hållas lösa under träning och grundkommandon måste behärskas, inklusive plats och inkallning. Hundarna genomgår ett grundlydnadstest som arrangeras i början av kursen. Ingen tidigare kunskap om agilityrelaterade färdigheter krävs.

Kursinnehåll: Träningen består av inlärning av enskilda hinder, korta hindersekvenser och vanliga handlingstekniker. Under kursen tränas exempelvis självständighet, framåtsändning, bjudning på hinder och fokusering. Dessutom vi ger råd om uppvärmning före och nedvarvning efter träningen. 

Mål: Hundekipaget har bekantat sig med alla hinder och hunden kan självsäkert utföra vanliga hopphinder samt tunneln. Föraren förstår grunderna i sporten.

Fortsättningsagility

Krav: Hunden hålls under förarens kontroll. Hundekipaget har bekantat sig med alla hinder och hunden kan utföra vanliga hopphinder samt tunneln.

Kursinnehåll: Stärka självsäkerheten på enskilda hinder (t.ex. specialhopp, slalom, gungan och andra kontakt-hinder). Träna olika handlingstekniker med hindersekvenser.

Mål: Hundekipagen kan smidigt utföra korta banor. Hunden kan hantera de flesta hindren men behöver fortfarande hjälp med vissa. Föraren behärskar grunderna i handlingstekniker och strävar efter att utveckla sin handlingsstil och rörelse på banan.

Mölligrupp

Krav: Hundekipaget kan smidigt utföra korta banor. Hunden kan de flesta hindren.

Kursinnehåll: Under kursen övas flera handlingstekniker och längre banor tränas, som motsvarar svårighetsgraden för 1-klassens banor. Problemområden försöker man träna bort under kursen.

Information om hur en tävlingssituation går till ingår i kursens innehåll.

Mål: Hunden kan utföra alla hinder som en del av banan. Föraren är medveten om sin hunds linjer på banan och förstår vilken handlingsstil som passar hunden bäst.

Tävlingsgrupp

Krav: Hundarna kan utföra alla hinder som en del av banan. Hundekipaget tränar målinriktat.

Kursinnehåll: Kursen betonar förarens roll på banan och strävar efter att hitta sätt att uppnå så smidiga prestationer som möjligt. Hundfekipaget lär sig att hantera utmanande delar av banan. Hundekipaget förberedes för tävlingssituationer.